לוגו משולב
רפואת מחלימים

כתבה- סיבה לחגיגה ואחריות בצידה

 

עשרה דברים שאולי לא ידעתם על מחלימי סרטן ושחשוב שתדעו



  1. סרטן אינו גזר דין מוות – בחמישים השנים האחרונות עלה מספר חולי הסרטן פי חמישה ומספרם של המחלימים מהמחלה פי תשעה. כשני שליש ויותר מכל האנשים המאובחנים כיום כחולים במחלה לסוגיה ושלביה השונים יחיו חמש שנים או יותר מעת האיבחון, ורבים מהם יחלימו לחלוטין. בזכות גילוי מוקדם וטיפול מותאם אישית ההולך ומשתכלל עם השנים אנו מסוגלים כיום לרפא מחלות סרטן, ובכללן גם מחלות גרורתיות, שבעבר לא ניתן היה לרפא. בישראל חיים כיום כ- 300,000 מחלימי סרטן ומספרם הכולל צפוי לגדול משמעותית בשנים הקרובות. בעולם כולו צפויים לחיות בעוד כעשרים שנים למעלה מ- 25 מיליון מחלימי סרטן, רובם בשנות ה- 70,60 וה- 80 שלהם. ישנם מחלימים רבים. חובתינו לדאוג להם. 

  2. מחלים סרטן הוא כל מי שאובחן בעברו כחולה בסרטן, שסיים את הטיפול במחלה, ושכעת אין עוד לשמחתנו הרבה עדות לקיומה. המינוח מחלים בעברית תואם את המינוח המקובל באנגלית לקבוצה זו -  cancer survivor, אם כי אין בו משום הכרזה סופית ומוחלטת על הבראה מהמחלה, מאחר שבחלק מהמחלימים המחלה תישנה לצערנו עם הזמן. בעברית למונח מחלים יתרון נוסף – הוא מציין לא רק שם תואר, אלא גם שם פועל – מי שנמצא בתהליך פעיל של החלמה מהמחלה ומהטיפול בה. בנוסף, נהוג לכלול בקבוצת מחלימי הסרטן גם אנשים שמקבלים טיפולים מניעתיים כנגד הישנות המחלה על פני שנים רבות (לדוגמא, מחלימות סרטן שד המקבלות טיפול הורמונלי במשך חמש ולעיתים אף עשר שנים).

  3. מחקרים מוכיחים כי למחלימי סרטן יש בממוצע יותר צרכים גופניים, נפשיים ואחרים בהשוואה לאלו של בני גילם שלא חלו בסרטן. צרכים אלו נובעים לא רק מעצם הפגיעה של המחלה בגוף, אלא גם ובעיקר מתופעות הלוואי וההשפעות של הטיפולים. כך למשל, נמצא שבשנה הראשונה שלאחר תום תקופת הטיפולים במחלה יש למחלימים בממוצע חמישה צרכים ויותר שלא מקבלים מענה ראוי מהמערכת הרפואית (זו שהתמסרה להצילם בעת מחלתם וכעת עסוקה בלהציל אחרים), ובכלל זה: פחד מהישנות המחלה, בעיות בדימוי גוף ובתפקוד מיני, תפקוד לקוי של מערכות שטרם חזרו למצבן טרום המחלה (מערכת העכול לדוגמא), כאב, נוירופטיה, תשישות וכיוצא בזה. בנוסף, מחלימי סרטן רבים ניצבים בפני דילמות במישור הרגשי, החברתי, התעסוקתי, והכלכלי, כגון מתי לשוב לעבודה, באיזה היקף, מתי "לגלות" בדייט את העבר הרפואי, האם לקנות נכס חדש כשלא ברור מה ילד יום, איתור ומשא ומתן עם מי שיסכים לבטחם בביטוח חיים או אובדן כושר עבודה, וכדומה. בארה"ב, שם טיפולים רבים כנגד סרטן ממומנים על ידי החולה ובני משפחתו, ולא על ידי הביטוח הרפואי, יש היום יותר ויותר מחלימים שסובלים גם מ"רעילות כלכלית" ( financial toxicity) כלומר – חובות כבדים והלוואות שיש להחזיר מתקופת הטיפולים. בקיצור, עבור רבים וטובים הקרב תם, אבל המלחמה נמשכת.

  4. רבים ממי שנחשפו לטיפול כימורתפי וקרינתי והחלימו מהמחלה יסבלו מהזדקנות מואצת. מחקרים עדכניים מצביעים על כך שהביולוגיה של מחלימי סרטן שונה מזו של אנשים בריאים וכוללת בין השאר גם הזדקנות מואצת של רקמות רבות בגוף (ולא רק של האיבר או המערכת שבה התגלה הסרטן). הזדקנות מואצת זו, עלולה להתבטא בין השאר בירידה קוגניטיבית ( מה שקרוי "chemobrain"), תפקוד תת מיטבי של המערכת ההורמונאלית (בלות מוקדמת לדוגמא), ירוד (קטראקט), פגיעה במערכת הקרדיו-ואסקולרית, וכיוצא בזה. במילים אחרות, אצל מחלימי סרטן – יותר מאשר באוכלוסיה הכללית – הגיל הביולוגי והגיל הכרונולוגי אינם זהים בהכרח. במשרד הפנים המחלים בן 20 או בן 50 בקליניקה הוא יכול להיות זקן ב- 20 שנה.

  5. שתי אוכלוסיות מיוחדות של מחלימי סרטן הדורשות התייחסות מיוחדת בהקשר זה הן מחלימי סרטן שאובחנו בילדותם (עד גיל 15) ומחלימי סרטן שאובחנו בגיל צעיר (בגילאים ,15-39 קבוצה הידועה בספרות המקצועית כ- AYA - Adolescents and Young Adults). למעלה משני שליש ממחלימים אלו יסבלו מלפחות בעיה בריאותית כרונית אחת כחמש שנים לאחר תום הטיפולים במחלה, וכ-8% ממחלימי הסרטן שהתגלה בגיל הילדות יאובחנו עם סוג סרטן אחר תוך כ-30 שנה – שיעור הגבוה עד פי 6 בהשוואה לאוכלוסיה הכללית. תוחלת החיים הצפויה למחלימים אלו קצרה בכ-30% מזו של האוכלוסיה הכללית. על פי מחקרים עדכניים, הנטיה הפסיכולוגית של המערכת הרפואית לטפל באוכלוסיות צעירות אלו באגרסיביות רבה יותר ..." כי לפניהם עוד שנים רבות לחיות"... הביאה שלא במתכוון ליתר תחלואה עתידית המשנית לטיפולים, ללא שהיה רווח אמיתי בהישרדות מהסרטן. באוכלוסיות אלו, אם כן, יותר טיפול אין משמעו בהכרח יותר הצלחה. ואכן, מחקר שבחן את הקשר בין סוג ואגרסיביות הטיפולים בשנות השבעים לעומת שנים מאוחרות יותר חמש שנים לאחר תום הטיפולים במחלימי סרטן שאובחנו בילדותם ושפורסם ב- 2016 ב- New England journal of Medicine הראה ירידה של 50% בתמותה ושל 30% בתחלואה כתוצאה מפרוטוקולים שמרנים יותר בילדים חולי סרטן.

  6. ואכן, סוף מעשה במחשבה תחילה. כיום, רוב הטיפול במחלימי סרטן נעשה עדיין בדיעבד – בתגובה ל... אם יש כאב נאזנו, ואם יש חרדה נמליץ על תרופה או על טיפול פסיכולוגי. אבל, מה אם איחרנו את הרכבת? אם הנסיון לטפל בנזק שכבר נגרם יתברר כנסיון מאוחר מדי? כך למשל, נושא הפוריות. כשצעיר או צעירה בגיל הפוריות מאובחנים כיום עם סרטן, חלק מתכנון הטיפול בהם יכלול אסטרטגיות שונות לשימור הפוריות – החל משימור זרע טרם החשיפה לכימותרפיה, דרך שאיבת ביציות והקפאת עוברים, וכלה בהסטה ואפילו השתלה של רקמת שחלה מחוץ לשדה הקרינה בתינוקות. הרעיון של pre‐habilitation במקום ,re‐habilitation כלומר שיקום מתוכנן מראש ומיזעור פוטנציאל הנזק עוד לפני שהנזק נגרם, תופס לו מקום גם בתחומים אחרים של רפואת מחלימים, כמו שיקום ריאתי של חולי סרטן ריאה מעשנים שבשל רזרבה ריאתית נמוכה אינם מתאימים לניתוח והמאפשר לחלקם להפוך בתוך תקופה קצרה יחסית להיות נתיחים, או ניבוי רעילות של תרופות כימותרפיות על בסיס הגנטיקה של החולה המאפשר התאמה טובה יותר של תרופות, וכיוצא בזה.

  7. רפואת מחלימי סרטן אם כן הינה תחום חדש ומתפתח באונקולוגיה ובהמטו-אונקולוגיה שנולד כמענה לצרכים המתמשכים של מחלימי סרטן ובני משפחותיהם. לפי המלצות ה - IOM-Institute of Medicine האמריקאי וה - NCCN-National Comprehensive Cancer Network והעקרונות אותם אימצנו כאן בארץ, תחום רפואת המחלימים עוסק במכלול של:
    (א) מניעה ואיתור מוקדם של הישנות מחלת הסרטן הראשונית ושל הסיבוכים קצרי הטווח (תשישות, לדוגמא) וארוכי הטווח (פגיעה לבבית, למשל) הנובעים מהמחלה ומהטיפולים בה, (ב) מניעה ואיתור מוקדם של מחלות סרטן אחרות שעלולות להופיע במהלך השנים במחלימי ובמחלימות סרטן שכבר ניצחו פעם אחת את המחלה ועתה חשופים לסוגי סרטן נוספים (לדוגמא, סרטן שד המתגלה בגיל המבוגר במחלימות הודג'קין לימפומה שטופלו בילדותן, (ג )טיפול תומך ומשקם בתסמינים ובסיבוכים שנותרו מתקופת הטיפולים הראשונית במחלה (נוירופטיה - פגיעה עצבית, לדוגמא) מתוך מטרה לסייע למחלימי ולמחלימות הסרטן לשוב באופן מלא עד כמה שניתן למעגל החיים הבריא,(ד) קידום אורחות חיים בריאים על ידי הדרכה לתזונה בריאה ושמירה על משקל והרכב גוף תקינים, ניהול מתחים נפשיים (סטרס)ושינה סדירה, פעילות גופנית נכונה, ומשטר חיסונים ובדיקות שיש בהם משום ערך רב במניעה ובאיתור מוקדם של בעיות רפואיות מאוחרות, (ה) תיאום הטיפול בין הגורמים הרבים השונים בתוך המערכת הרפואית (רופא המשפחה, האונקולוג, והרופאים המומחים השונים)ומחוצה לה (שירותי הרווחה, לדוגמא) לכלל מערכת אחת מתוזמרת היטב בכדי למנוע מהמחלימים ליפול בין הכסאות, (ו) מחקר מעמיק העוסק בהבנת המנגנונים ובאיתור גורמי הסיכון המנבאים סיבוכים ובעיות מאוחרות אצל המחלימים במטרה ליצור קווים מנחים עדכניים המבוססים על רפואה מותאמת אישית.

  8. יש מה לעשות – מרפאות ייעודיות למחלימי סרטן הפועלות על פי העקרונות הללו הולכות ומתגבשות במספר מרכזי סרטן בישראל. המרפאות מתמקדות בעיקר במחלימים מורכבים בסיכון גבוה – כאלו שכבר סובלים מתחלואה משנית למחלה ולטיפול בה, או כאלו שנמצאים בסיכון גבוה לתחלואה עתידית שכזו. בדרך כלל, המרפאות בישראל אינן מחליפות את המעקב האונקולוגי או ההמטו-אונקולוגי הסדיר המתמקד מטבע הדברים יותר במעקב אחר הסרטן הראשוני שהיה, אלא באות להשלים אותו. בחלק מהמרפאות הללו יש צוות רב תחומי (רופא משפחה או פנימאי, אחות, תזונאית, עובדת סוציאלית, פיזיותרפיסט, וכיוצא בזה) שעבר הכשרה מסודרת ברפואת מחלימים, ובחלקן המעקב והטיפול נעשים על ידי אונקולוג ו/או אחות שמקדישים זמן נוסף להערכה כוללנית של המחלים וצרכיו. ההפניה למרפאות אלו נעשית בדרך כלל על ידי הרופא או האחות שליוו את האדם בתקופת המחלה הפעילה והביקור במרפאה מכוסה לעיתים בטופס .17 אם אתם מחלימים, שאלו את הצוות על התאמתכם למרפאה שכזו. 

  9. ראוי להתייחס אל תקופת ההחלמה כפי שמתייחסים לעונות השנה. כפי שלכל עונה מאפיינים ייחודיים, כך לא ניתן להשוות את מי שאך זה סיים את שלב הטיפול במחלה והוא מחלים טרי המנסה להשתקם מהתקופה האינטנסיבית ומשנת סדרי החיים באישפוזי היום בבתי החולים, למי שנמצא/ת שנים רבות אחרי המחלה ועדיין מתמודד/ת עם סוגיות בריאותיות, ריגשיות, תעסוקתיות, ואחרות. למחלימים רבים שאינם מורכבים מאד מהבחינה הרפואית, ושלהם צרכים אמיתיים הקשורים להחלמה, מפעילה האגודה למלחמה בסרטן, בצד המרפאות שבבתי החולים ובשיתוף עימם, גם שירותים קהילתיים מצוינים רבים בכל רחבי הארץ. בין השירותים – סדנאות חזרה לחיים בריאים וקבוצות תמיכה, ימי עיון, יעוץ פרטני בנושאים מגוונים כמו מיניות, שיקום הדיבור, וסטומה, קבוצות חוסן, ושירותים רבים אחרים (פרטים ניתן למצוא באתר האגודה למלחמה בסרטן). מומלץ בחום להיעזר בשירותים מצוינים אלו, הניתנים חינם.

  10. ולבסוף – החלמה היא כמו מרוץ שליחים. הצלחת התהליך תלויה ברצף הטיפולי (איור). אם רופא המשפחה לא ידע איזה בדיקות שנתיות לערוך למחלים סרטן המעי הגס, או אם בפני הרופא יועץ העיניים לא יהיה את המידע שהמחלימ/ה טופל/ה בתרופה מסוימת או אחרת – "המקל יפול," קרי האיבחון והטיפול עלולים להיות שגויים, ו"הקבוצה תיפסל." גם אם חלף זמן רב מאד והמחלה כמעט ונ כחה מן הלב, יתכן והבעיה הרפואית הנוכחית קשורה בטיפול שניתן בעבר. אי ספיקת לב או מחלת לב כלילית יכולות להופיע שנים רבות אחרי שהבחילות וההקאות קצרות הטווח של הכימותרפיה נשתכחו זה מכבר. לכן חשוב שכל מחלים ומחלימה, ללא תלות בסוג המחלה, בשלב המחלה, או בטיפול שניתן, יקבלו לידיהם עם תום שלב הטיפולים סיכום רפואי מסודר (הנקרא בשפה המקצועית survivorship care plan) הכולל את פרטי המחלה (כולל פרטי הדו"ח הפתולוגי, האיברים שהיו מעורבים, והתמונה הקלינית), את פרטי הטיפול שניתן (כולל סוג התרופות, המינון, המועד, וסיבוכים שהיו), את שדה וכמות הקרינה, את סוג הניתוח (כולל איזה שתל הושם במקרה של שיחזור שד, לדוגמא), ואת ההנחיות למעקב עתידי. מעת לעת, עם הופעת פרטים חדשים רלוונטיים, יש לעדכן את הסיכום בצוותא עם האונקולוג או ההמטו-אונקולוג המטפל. את הסיכומים יש לשמור ולהביא לכל יעוץ רפואי עתידי, וכן להעביר לרופא המשפחה. בצורה כזו ישמר רצף טיפולי שיאפשר איבחון וטיפול המותאמים אישית.

 הרצף של מחלת הסרטן- מחלימים

 


לינק לכתבה שפורסמה בעיתון הארץ, 2.6.19 - הערכות נכונה לעתיד אופטימי: מהי רפואת מחלימי סרטן, לרגל יום המודעות למחלימי סרטן. לכתבה לחץ כאן

ד"ר עופר כספי, מנהל את הרפואה האינטגרטיבית ואת מרפאת המחלימים ע"ש ד"ר ישראל (רולי) יובל שבמרכז דוידווף, ביה"ח בילינסון.

כנס מטופלות ומטופלי סרטן העור

מרכז דוידוף לסרטן והעמותה הישראלית לסרטן העור מזמינים לכנס מטופלות ומטופלי סרטן העור, שיתקיים ביום ו', 24.5.24 בשעה 08:30, במרכז דוידוף, בית חולים בילינסון בפתח תקווה.

חליל האור - וובינר שאלות ותשובות בנושא CLL

יתקיים ביום רביעי, 8.5.24 בשעה 17:00.

"הכר את המומחה" עם פרופ' תמר תדמור.

קנביס רפואי - התהליך והזכאות לקבלת מרשם ורישיון

ב - 1 באפריל 2024 ייכנסו לתוקף שינויים בתהליך הזכאות להחזקת קנביס רפואי.

קנאביס רפואי - סיוע בהליך קבלת רשיון

במכון מור - בלעדי ללקוחות שירותי בריאות כללית.

סיוע, ליווי והדרכה בהליך קבלת רשיון קנאביס רפואי - און ליין (בתשלום)

עמותת חליל האור - זכויות חולים בגיל השלישי

הרצאה בזום בנושא זכויות חולים בגיל השלישי, תתקיים ביום רביעי, 15.5.24 בשעה 17:00.

האגודה למלחמה בסרטן - חמישי נשי בית יד לבנים - סניף באר שבע

ערב המיועד לנשים המתמודדות/מחלימות ממחלת הסרטן ולבני משפחותיהן.

יום חמישי, 16.5.24 בשעה 19:00

בתשלום.

האם יש מקום להאריך את משך המעקב אחר סרטן מעי גס מעבר לחמש שנים לאחר ההתערבות הניתוחית?

התפרסם ב-e-med.

בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב I-III ששרדו חמש שנים ללא עדות למחלה ממארת לאחר ניתוח, שיעורי היארעות הישנות מאוחרת או מחלה מטכרונית לאחר חמש שנים הם נמוכים מאד ויורדים עם הזמן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cancer.

הסרת תאים סרטניים על ידי הקפאתם, בפעולה זעיר פולשנית

התפרסם ב"הארץ".

שיטה פורצת דרך להקפאה ולהרס של גידולים סרטניים צוברת תאוצה כחלופה לניתוחים להסרה של גידולים סרטניים באיברים ובסוגים שונים. במהלך הטיפול מוחדרת מחט ייחודית לאזור הגידול דרך העור, ומוזרם לתוכה גז המייצר כדור קרח בתוכו נהרסת רקמת הגידול.

ככל שהייעוץ האונקולוגי ניתן בשלב מוקדם יחסית, כך קטן הסיכוי להגיע לסרטן ערמונית גרורתי

התפרסם ב"הארץ".

סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים במדינות המערב. באמצעות בדיקת סקר מקדימה וטיפול מותאם אישית, מדובר במחלה עם אחוז ריפוי גבוה וסיכויי שרידות גבוהים.

בעידן של רפואה מותאמת אישית הטיפול בסרטן השד משתנה מאישה לאישה

התפרסם ב"הארץ".

התמותה מסרטן השד פחתה דרמטית בעשורים האחרונים בזכות הגילוי המוקדם וטיפולים משופרים ומותאמים אישית, והודות לרמתה של הרפואה האונקולוגית בעולם המערבי.

שתלים מגדילים את הסיכון לסרטן שד? המיתוסים והאמת

התפרסם ב-ynet.

היא נחשבת למחלת הסרטן הנפוצה ביותר כש-5000 נשים מאובחנות מדי שנה בישראל. פרופ' רינת ירושלמי-משאלי מהמרכז לטיפול בסרטן בבילינסון מנפצת מיתוסים על הסיבות למחלה, הגילוי והטיפולים שיכולים להציל חיים.

התוכנית שתציל מאות ישראלים מסרטן

התפרסם בישראל היום.

יש חיסון יעיל נגד סרטן צוואר הרחם, סרטן הפה והלוע וסרטן באיברי המין. רק מחצית מהישראלים מקבלים אותו. תוכנית לאומית חדשה שתביא לסילוק למיגור כול המחלות אשר נגרמות מנגיף הפפילומה הוצגה לפני שבוע.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים. מידע נוסף  בטלפון 03-9377995 (נגה סלע).

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

ה-FDA מאשר טיפול קו ראשון חדש לסרטן שלפוחית

התפרסם ב-e-med.

ה-FDA אישר את המשלב של enfortumab vedotin (Padcev) ו - pembrolizumab (Keytruda) כטיפול קו ראשון חדש לסרטן מתקדם מקומי או גרורתי של שלפוחית השתן, ללא קשר להתאמה לטיפול ב-cisplatin.

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

מחלימות עבור חולות ומתמודדות: הנשים שפיתחו פתרונות טכנולוגיים אחרי שעברו כריתת שד

התפרסם ב-ynet.

בגדי ים מותאמים לפרוטזות, חזיות מותאמות לאחרי ניתוח - אלה הם רק חלק מהפתרונות שפותחו על ידי נשים שהתמודדו עם סרטן השד והבינו מה חסר.

צ'י קונג הוא האומנות לחיות: נסעתי לסין לרפא את הגוף - וריפאתי את החיים שלי

התפרסם ב-ynet.

סרטן השד שאיתו אובחנה השחקנית נירה רבינוביץ בגיל 40, הוציא אותה למסע ארוך להשבת בריאותה, שבמהלכו גילתה את אומנות התרגול הסינית העתיקה, צ'י קונג.

טוב לדעת: 10 עובדות על מחקרים קליניים באונקולוגיה

התפרסם במאקו.

כיצד מתנהלים המחקרים שמשפיעים על חיי המטופלים? אלו תהליכים הם כוללים? ומה המשמעות עבור המשתתפים במחקר? ד"ר מור מושקוביץ, מנהלת שירות גידולי הריאה במרכז הרפואי בילינסון עם הסברים. (סרטון).

למה הרופאה שלחה אותי לבדיקת BRCA?

התפרסם ב-ynet.

האם צריך להתאים בדיקות סקר לסרטן שד באופן פרטני לכל אישה? מי צריכה לעשות בדיקות למוטציה BRCA? מה כולל אבחון וייעוץ גנטי?

פעילות גופנית מאומצת לפרק זמן קצר עשויה להפחית את הסיכון למחלה ממארת

התפרסם ב-e-med.

מנתונים חדשים שהתפרסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי בקרב מבוגרים המבצעים כל יום פעילות גופנית מאומצת במשך 4-5 דקות נרשמה ירידה של עד 32% בסיכון להתפתחות מחלות ממאירות.

לנצח בכל יום מחדש: כל החידושים וההתפחויות בחקר הסרטן

התפרסם ב-N12.

מהן התרופות שיכולות להאריך ולשפר את איכות החיים? אילו טיפולים עשויים לספק תקווה חדשה לחולים? המחקרים החדשים והמפתיעים שנחשפו בכנס האונקולוגי הבינלאומי ASCO 2023.

להילחם בסרטן הכליה בטיפול קרינה אחד: חצי שעה, כמעט בלי תופעות לוואי

התפרסם ב-ynet.

בעבר העריכו שסרטן הכליה אינו מגיב לטיפול קרינתי, אבל בשנים האחרונות התפתח טיפול שמצליח להשתלט על הגידול. הטיפול שניתן בבילינסון חד פעמי, קצר ונטול כאבים. הוא מתאים במיוחד למטופלים שאינם יכולים לעבור ניתוח בגלל גיל, מחלות רקע או שימוש בתרופות.

הרכב המיקרוביום של מערכת העיכול עשוי להשפיע על הישרדות חולים עם סרטן לבלב

התפרסם ב-e-med.

דגימות צואה מחולים ששרדו זמן רב לאחר אבחנה של אדנוקרצינומה של הלבלב הדגימו שכיחות גבוהה יחסית של זני חיידקים שנקשרו בעבר עם תגובה חיסונית לטיפולים כנגד מחלות ממאירות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Cancer.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

טיפול ניאו-אדג'ובנטי במלנומה בשלב 3-4

התפרסם ב-e-med.

מחקר חדש הראה כי בקרב מטופלים עם מלנומה בשלב 3-4 הניתנת לכריתה, השרידות הייתה ארוכה יותר באופן משמעותי בקרב אלו שקיבלו טיפול ניאו-אדג'ובנטי ואדג'ובנטי בפמברוליזומאב מאשר בקרב אלו שקיבלו טיפול אדג'ובנטי בלבד.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

סגן מנהל בית חולים ויזם: כך משנה פרופ' גל מרקל את הטיפול בסרטן

התפרסם בגלובס. 

סטארט-אפיסט שיזם כמה חברות המפתחות תרופות אימונותרפיות לסרטן וסגן מנהל בית החולים בילינסון, מדבר על הלקחים שהפיק מהעסקה שהתפספסה עם ענקית התרופות מרק ועל החידושים האחרונים שהכניס לבית החולים בטיפול בחולים.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

עדי בת ה-17 הקימה מיזם לתמיכה בחולים שקיבלו זה עתה את הבשורה הקשה

עדי ייסדה מיזם - "פרוייקט מצפן" - שבו סטודנטים לרפואה מלווים חולים מרגע קבלת הבשורה הקשה - בטיפולים, בניתוחים וגם בקרבות מול הבירוקרטיה.

באנו לדבר על פריצת הדרך בחקר סרטן השד

התפרסם בכלכליסט.

פרופ' רינת ירושלמי משאלי (מנהלת יחידת אונקולוגיית השד במרכז דוידוף בבילינסון) הובילה את המחקר בתרופת אנהרטו, שהאריכה חיים בקרב חולות בסרטן שד גרורתי וזכתה לסיקור נרחב בעולם. 

"עצירת המחלה הוכפלה": דרך טיפול חדשה בסרטן השד

הכתבה התפרסמה ב-mako.

על פי מחקר חדש שהתפרסם בכנס בשיקגו התרופה "אנהרטו" עצרה את התקדמות סרטן השד באופן משמעותי. החוקרת הראשית: "התוצאות מוכיחות בפעם הראשונה שהטיפול משפר את ההישרדות בקרב קבוצה מסויימת של חולות בסרטן השד".

"כובע הקרח" שמונע את נשירת השיער אצל חולי סרטן

נשירת שיער היא אחת מתופעות הלוואי של הטיפולים הכימותרפיים לחולי סרטן. בישראל קיים טיפול פשוט יחסית שיעיל עבור 60% מהחולים והחולות ומונע את נשירת השיער - כובע קרח.

הטיפול בסרטן שמשנה את כללי המשחק מול המחלה

כתבה מ-ynet.

עד לפני כמה שנים לרפואה לא היה מה להציע לחולים בלוקמיה ולימפומה עם מחלה אגרסיבית ועמידה לטיפולים. היום, הטיפול (CAR-T) שמגייס את מערכת החיסון למלחמה מול הסרטן נותן תקווה לחולים רבים.

מתאים מהונדסים ועד נוגדנים דו ראשיים: פריצות הדרך הגדולות של השנה בסרטן הדם

כתבה ב- ynet.

כנס האגודה האמריקנית להמטולוגיה (ASH) שנערך לפני שבועיים בארה"ב הציג כמה פריצות דרך המטולוגיות מרעישות - מתרפיה תאית לקו שני של טיפול, דרך טכנולוגיית נוגדנים דו ראשיים ועד תרופה חדשה למניעת סיבוכי השתלת מוח עצם מתורם.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרופה ראשונה לטיפול ב-GVHD בחולי סרטן

כתבה מ-e-med. 

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הודיע על אישור Abatacept (אורנסיה) בשילוב עם דיכוי חיסוני למניעת תגובת GVHD אקוטית במבוגרים וילדים המופנים להשתלת מח עצם מתורם זר.

הכלבים הטיפוליים שמסייעים למאושפזים

כתבה שפורסמה ב-ynet. 

מיכל לבנשטיין היא אחות ותיקה בביה"ח בילינסון והראשונה בארץ שהצליחה להכניס כלבים טיפוליים למחלקות האשפוז כדי להעניק לחולים סעד רגשי. "בעזרת הכלב, החולה הופך ממטופל למטפל", היא מסבירה, "וזה מגביר את המוטיבציה שלו, מחזיר לו את תחושת המסוגלות ומשפר את מצב רוחו".

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.