לוגו משולב
סרקומה של הרקמות הרכות

מאמר: סרקומה של הרקמות הרכות

 

ד"ר דניאל ג'ק ריינהורן, השירות לגידולי בית החזה וסרקומות, מרכז דוידוף, בי"ח בילינסון.

מעודכן לשנת 2023.

  

סרקומות הן שאתות (גידולים) ממאירות המתפתחות מתאי עצם או מרקמות רכות (דוגמת שריר, שומן, כלי דם, סחוסים, רקמת חיבור). הן עלולות להתפתח בכל מקום בגוף: גפיים, איברים פנימיים, איזור הראש והצוואר, בית החזה, חלל הבטן (איזור הקרוי רטרופריטונאום) ועוד.

 

בעוד סרקומות הן השאתות השכיחות ביותר בילדים, ויחסית שכיחות במתבגרים ומבוגרים צעירים (כ10% מהממאירויות באנשים בגילאי 15-35), הרי שבמבוגרים מעל גיל 40 מדובר בגידול נדיר יחסית.

 

קיימים מעל 50 סוגים שונים של סרקומות במבוגרים, ונהוג לחלקן ל-3 קבוצות גדולות: סרקומות של עצם (כדוגמת אוסטאוסרקומה), סרקומות של הילדות (היכולות להופיע גם במבוגרים, כדוגמת יואינג סרקומה, רבדומיוסרקומה) וסרקומות של רקמות רכות (מוקד מאמר זה). בנוסף קיימים גידולי עצם ורקמות רכות שאינם ממאירים אך בעלי "התנהגות" פולשנית מקומית שגם בהם נדון במאמר זה.

 

השכיחות האמיתית של סרקומות של רקמות רכות אינה ידועה, נהוג להעריכה כ1% מהגידולים הממאירים המאובחנים (או היארעות של 7 מקרים לכל 100,000 איש לשנה), אך מחקרים מראים כי לעיתים הדיווח מוטעה, בין השאר, כיוון שחלק מהסרקומות אינן כוללות את המילה "סרקומה" בשמן או לחילופין נרשמות כגידול באיבר בו אובחנו (לדוגמא – ליומיוסרקומה של הרחם תדווח כסרטן רחם).

 

הגורם לסרקומות של רקמות רכות גם אינו ידוע, אך תוארו מספר גורמי סיכון הקשורים בסיכון לחלות בסרקומות, הכוללים חשיפה לקרינה מייננת, תסמונות סרטן משפחתיות (כדוגמת לי פראומני, נאורופיברומטוזיס ועוד), חסימה לימפטית, חשיפה לקוטלי עשבים ועוד...

 

 

האבחון

 

כאשר עולה חשד לסרקומה (בדרך כלל בשל גוש לא כואב במקום כלשהו בגוף שהולך וגדל, ובבדיקות הדמיה קיימים מאפיינים המתאימים לסרקומה), יש צורך בביופסיה (דגימת רקמה) אבחנתית. בין אם מדובר בביופסיית מחט עבה או בביופסיה ניתוחית, רצוי שהבדיקה תבוצע במרכז רפואי הכולל צוות סרקומה ייעודי, משתי סיבות עיקריות: 1. אתר הביופסיה, בעיקר בביופסיה ניתוחית פתוחה, צריך להיכרת במלואו בעת הניתוח לכריתת הגידול, וביופסיה המבוצעת באופן שגוי עלולה להקשות על כריתה מיטבית. 2. מאחר וכאמור מדובר בגידול נדיר הכולל כ-50 תתי סוגים שונים, מומלץ שהדגימה תיבדק על ידי פתולוג/ית מומחה/ית בסרקומה.

 

על פתולוג הסרקומות מוטלת משימה לא קלה – לקבוע האם מדובר בסרקומה, מה סוג הסרקומה ומה דרגת ההתמיינות שלה (GRADE) וזאת כיוון שההחלטה הטיפולית תלויה בסוג הסרקומה ובדרגת ההתמיינות שלה. לעיתים עולה צורך לבצע בדיקות גנטיות בגידול כדי לאפיין את סוג הסרקומה באופן מדויק.

 

השלב הבא הוא קביעת שלב המחלה וקביעת נתיחות (החלטה לגבי ניתוח) השאת ולצורך כך המטופלים מופנים לבדיקות הדמיה. לאחר בדיקות ההדמיה ובדיקת החולה על ידי הרופא המטפל (אונקולוג או כירורג) המקרה עולה לדיון בישיבת סרקומות בה משתתפים בדרך כלל כירורגים, אונקולוגים, רופאי קרינה, פתולוגים ואנשי הדמיה המטפלים בסרקומות על מנת לקבוע מהי אסטרטגיית הטיפול הטובה ביותר המתאימה למטופל ולמחלתו.

 

 

הטיפול הרב-תחומי

 

סוגי הטיפול בסרקומות של רקמות רכות כוללים ניתוח, טיפול קרינתי (חיצוני או תוך ניתוחי), טיפול כימי, טיפול הורמונלי וטיפול ביולוגי.

 

בהתאם לסוג הסרקומה ושלב המחלה, כריתה ניתוחית של השאת באופן מלא ועם מרווח בטחון של רקמה בריאה סביב היא הטיפול המיטבי בסרקומות של רקמות רכות. כאשר מדובר בשאת גדולה, דרגת התמיינות נמוכה או שהכירורג סבור שלא ניתן לכרות עם מרווח בטחון הצוות ימליץ על טיפול טרום ניתוחי עם קרינה או כימותרפיה כדי להקטין את השאת ולהקל על הכריתה הניתוחית.

 

במקרים בהם המחלה אינה נתיחה או מפושטת, הטיפול מותאם לסוג הסרקומה ובמקרים רבים מבוסס על כימותרפיה.

 

לאור נדירות המחלה, ההטרוגניות שלה ואופציות הטיפול המרובות, אנו נוטים, במרכז דוידוף, להציג את כל המטופלים עם סרקומה לדיון בישיבת סרקומות בשלב האבחון וגם בצמתי קבלת החלטות.

 

טיפולים במחלה מפושטת או לא נתיחה

  

כימותרפיה:

מדובר בתרופות שמטרתן להשמיד תאים סרטניים. כתופעת לוואי, גם תאים בריאים בגוף המתחלקים בקצב מהיר, לדוגמא תאי מח העצם נפגעים. התרופות ניתנות לתוך הוריד או בגלולות וכך מגיעות עם זרם הדם לכל אזור בגוף. תרופות כימותרפיות שהראו יעילות בסרקומות של רקמות רכות כגון: דוקסורוביצין (doxorubicin), איפוספמיד (Ifosfamide), טקסוטר (taxotere), ג'מזרgemzar)i),יDTIC, יונדליס (yondelis) ואריבולין (eribulin). לעיתים יש צורך בצמצום משמעותי ומהיר של הגידול ניתן להשתמש במשלב (שילוב) של שתי תרופות, מה שמגביר את היעילות אך גם את רעילות הטיפול.

 

היעילות של הכימותרפיה הסטנדרטית איננה קבועה, קשה לניבוי ותלויה בסוג הסרקומה.
לדוגמא; ב- myxoid liposarcoma, כימותרפיה במשלב תרופות יכולה לצמצם את ממדיי השאת במרבית החולים שיקבלו את המשלב (50-80%) ואילו בחולים עם solitary fibrous tumor או endometrial stromal sarcoma הסיכוי לתגובה לכימותרפיה קטן מ10%.


אסטרטגיות להגברת יעילות כימותרפיה בסרקומות של רקמות רכות, הכוללות היפרתרמיה (טיפול בחום) מקומית או אזורית כמו isolated limb perfusion ( טיפול כימי תוך עורקי לגפה מבודדת) או תוך צפקית (תוך-בטני), מסתמנות כאפשרויות יעילות בשאתות גדולות שאינן נתיחות במטרה להביא להקטנת השאת ואולי לניתוח, ולעיתים כטיפול משלים, בעיקר בהישנויות (חזרת המחלה).

 


טיפולים ביולוגיים:

גליבק (gleevec) – הטיפול הביולוגי המחויט (המותאם אישי) המוצלח ביותר שנמצא עד כה בסרקומות הינו גליבק בגידולים סטרומלים של מערכת העיכול (GIST), שם כ90% מהגידולים מבטאים מוטציה (שינוי גנטי) בגן לקולטן KIT . גליבק הינו למעשה טיפול ביולוגי מחויט המעכב את הקולטן KIT המניב שליטה במחלה ב-80% מהמטופלים עם מחלה מפושטת (לעומת פחות מ10% עם כימותרפיה בגידול זה). הטיפול אף הראה יעילות לאחר כריתה של GIST כטיפול משלים לניתוח, עם הפחתה יחסית של חזרת מחלה במעל 50% בגידולים שגודלם מעל 3 ס"מ. תרופות ביולוגיות אחרות שנמצאו יעילות מאד בGIST הן sunitinib ו-regorafenib.

 

 

פזופניב (votrient) – במקרה זה מדובר בטיפול ביולוגי פומי (דרך הפה), ששם כמטרה חלבונים בתא הסרטני המעודדים גדילה, התרבות ויצירת כלי דם. כאשר הושווה במחקר גדול בסרקומות של רקמות רכות מול פלצבו (גלולת אינבו), הוכיח עיכוב בהתקדמות מחלה של מספר חודשים בממוצע יותר מקבוצת הביקורת. הטיפול נכנס לסל הבריאות בארץ בסרקומות מתקדמות מהסוגים העיקרים (ליומיוסרקומה, סרקומה סינוביאלית, אנגיוסרקומה, פיברוסרקומה וסרקומה ללא דיפרנציאציה – UPS).

 

מחקרים רבים כיום בודקים תרופות חדשות בשלבי פיתוח– תרופות ביולוגיות, אימונותרפיה (תרופות המעודדות את המערכת החיסונית) ואחרים - חלקם בתוצאות ראשוניות מעודדות, ולכן אנו נוטים להמליץ לחלק ממטופלינו, בעיקר אלו הסובלים מסרקומות עמידות לכימותרפיה, להתגייס למחקרים קליניים הפתוחים במרכז. 

 

למרפאה לטיפול בסרקומות במרכז דוידוף, לחץ כאן.

 

כנס מטופלות ומטופלי סרטן העור

מרכז דוידוף לסרטן והעמותה הישראלית לסרטן העור מזמינים לכנס מטופלות ומטופלי סרטן העור, שיתקיים ביום ו', 24.5.24 בשעה 08:30, במרכז דוידוף, בית חולים בילינסון בפתח תקווה.

חליל האור - וובינר שאלות ותשובות בנושא CLL

יתקיים ביום רביעי, 8.5.24 בשעה 17:00.

"הכר את המומחה" עם פרופ' תמר תדמור.

קנביס רפואי - התהליך והזכאות לקבלת מרשם ורישיון

ב - 1 באפריל 2024 ייכנסו לתוקף שינויים בתהליך הזכאות להחזקת קנביס רפואי.

קנאביס רפואי - סיוע בהליך קבלת רשיון

במכון מור - בלעדי ללקוחות שירותי בריאות כללית.

סיוע, ליווי והדרכה בהליך קבלת רשיון קנאביס רפואי - און ליין (בתשלום)

עמותת חליל האור - זכויות חולים בגיל השלישי

הרצאה בזום בנושא זכויות חולים בגיל השלישי, תתקיים ביום רביעי, 15.5.24 בשעה 17:00.

האגודה למלחמה בסרטן - חמישי נשי בית יד לבנים - סניף באר שבע

ערב המיועד לנשים המתמודדות/מחלימות ממחלת הסרטן ולבני משפחותיהן.

יום חמישי, 16.5.24 בשעה 19:00

בתשלום.

האם יש מקום להאריך את משך המעקב אחר סרטן מעי גס מעבר לחמש שנים לאחר ההתערבות הניתוחית?

התפרסם ב-e-med.

בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב I-III ששרדו חמש שנים ללא עדות למחלה ממארת לאחר ניתוח, שיעורי היארעות הישנות מאוחרת או מחלה מטכרונית לאחר חמש שנים הם נמוכים מאד ויורדים עם הזמן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cancer.

הסרת תאים סרטניים על ידי הקפאתם, בפעולה זעיר פולשנית

התפרסם ב"הארץ".

שיטה פורצת דרך להקפאה ולהרס של גידולים סרטניים צוברת תאוצה כחלופה לניתוחים להסרה של גידולים סרטניים באיברים ובסוגים שונים. במהלך הטיפול מוחדרת מחט ייחודית לאזור הגידול דרך העור, ומוזרם לתוכה גז המייצר כדור קרח בתוכו נהרסת רקמת הגידול.

ככל שהייעוץ האונקולוגי ניתן בשלב מוקדם יחסית, כך קטן הסיכוי להגיע לסרטן ערמונית גרורתי

התפרסם ב"הארץ".

סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים במדינות המערב. באמצעות בדיקת סקר מקדימה וטיפול מותאם אישית, מדובר במחלה עם אחוז ריפוי גבוה וסיכויי שרידות גבוהים.

בעידן של רפואה מותאמת אישית הטיפול בסרטן השד משתנה מאישה לאישה

התפרסם ב"הארץ".

התמותה מסרטן השד פחתה דרמטית בעשורים האחרונים בזכות הגילוי המוקדם וטיפולים משופרים ומותאמים אישית, והודות לרמתה של הרפואה האונקולוגית בעולם המערבי.

שתלים מגדילים את הסיכון לסרטן שד? המיתוסים והאמת

התפרסם ב-ynet.

היא נחשבת למחלת הסרטן הנפוצה ביותר כש-5000 נשים מאובחנות מדי שנה בישראל. פרופ' רינת ירושלמי-משאלי מהמרכז לטיפול בסרטן בבילינסון מנפצת מיתוסים על הסיבות למחלה, הגילוי והטיפולים שיכולים להציל חיים.

התוכנית שתציל מאות ישראלים מסרטן

התפרסם בישראל היום.

יש חיסון יעיל נגד סרטן צוואר הרחם, סרטן הפה והלוע וסרטן באיברי המין. רק מחצית מהישראלים מקבלים אותו. תוכנית לאומית חדשה שתביא לסילוק למיגור כול המחלות אשר נגרמות מנגיף הפפילומה הוצגה לפני שבוע.

קבוצת תמיכה להבעה רגשית דרך טיפול באומנות - היחידה לרפואה משלימה, מרכז דוידוף

הבעה באמנות היא דרך נעימה וחוויתית לבטא רגשות ותחושות העולות סביב ההתמודדות עם מחלת הסרטן. 

מפגשים שבועיים, מדי יום א' בין השעות 12:00-14:00

שלובות

"שלובות": קבוצות תמיכה בפריסה ארצית למתמודדים עם כל סוגי הסרטן בכל שלבי המחלה (ללא עלות).

לאתר שלובות: 

https://shluvot4u.co.il

השחר של מירב - סדנה למחלימים מסרטן

מודל שיקומי הוליסטי

ה-FDA מאשר טיפול קו ראשון חדש לסרטן שלפוחית

התפרסם ב-e-med.

ה-FDA אישר את המשלב של enfortumab vedotin (Padcev) ו - pembrolizumab (Keytruda) כטיפול קו ראשון חדש לסרטן מתקדם מקומי או גרורתי של שלפוחית השתן, ללא קשר להתאמה לטיפול ב-cisplatin.

האם ChatGPT יכול להמליץ על טיפולים לסרטן?

התפרסם ב-medpage.

החוקרים מראים כי בכשליש מהמקרים ChatGPT 3.5 סיפק המלצה לא נכונה, המדגישה את הצורך במודעות למגבלות הטכנולוגיה.

מחלימות עבור חולות ומתמודדות: הנשים שפיתחו פתרונות טכנולוגיים אחרי שעברו כריתת שד

התפרסם ב-ynet.

בגדי ים מותאמים לפרוטזות, חזיות מותאמות לאחרי ניתוח - אלה הם רק חלק מהפתרונות שפותחו על ידי נשים שהתמודדו עם סרטן השד והבינו מה חסר.

צ'י קונג הוא האומנות לחיות: נסעתי לסין לרפא את הגוף - וריפאתי את החיים שלי

התפרסם ב-ynet.

סרטן השד שאיתו אובחנה השחקנית נירה רבינוביץ בגיל 40, הוציא אותה למסע ארוך להשבת בריאותה, שבמהלכו גילתה את אומנות התרגול הסינית העתיקה, צ'י קונג.

טוב לדעת: 10 עובדות על מחקרים קליניים באונקולוגיה

התפרסם במאקו.

כיצד מתנהלים המחקרים שמשפיעים על חיי המטופלים? אלו תהליכים הם כוללים? ומה המשמעות עבור המשתתפים במחקר? ד"ר מור מושקוביץ, מנהלת שירות גידולי הריאה במרכז הרפואי בילינסון עם הסברים. (סרטון).

למה הרופאה שלחה אותי לבדיקת BRCA?

התפרסם ב-ynet.

האם צריך להתאים בדיקות סקר לסרטן שד באופן פרטני לכל אישה? מי צריכה לעשות בדיקות למוטציה BRCA? מה כולל אבחון וייעוץ גנטי?

פעילות גופנית מאומצת לפרק זמן קצר עשויה להפחית את הסיכון למחלה ממארת

התפרסם ב-e-med.

מנתונים חדשים שהתפרסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי בקרב מבוגרים המבצעים כל יום פעילות גופנית מאומצת במשך 4-5 דקות נרשמה ירידה של עד 32% בסיכון להתפתחות מחלות ממאירות.

לנצח בכל יום מחדש: כל החידושים וההתפחויות בחקר הסרטן

התפרסם ב-N12.

מהן התרופות שיכולות להאריך ולשפר את איכות החיים? אילו טיפולים עשויים לספק תקווה חדשה לחולים? המחקרים החדשים והמפתיעים שנחשפו בכנס האונקולוגי הבינלאומי ASCO 2023.

להילחם בסרטן הכליה בטיפול קרינה אחד: חצי שעה, כמעט בלי תופעות לוואי

התפרסם ב-ynet.

בעבר העריכו שסרטן הכליה אינו מגיב לטיפול קרינתי, אבל בשנים האחרונות התפתח טיפול שמצליח להשתלט על הגידול. הטיפול שניתן בבילינסון חד פעמי, קצר ונטול כאבים. הוא מתאים במיוחד למטופלים שאינם יכולים לעבור ניתוח בגלל גיל, מחלות רקע או שימוש בתרופות.

הרכב המיקרוביום של מערכת העיכול עשוי להשפיע על הישרדות חולים עם סרטן לבלב

התפרסם ב-e-med.

דגימות צואה מחולים ששרדו זמן רב לאחר אבחנה של אדנוקרצינומה של הלבלב הדגימו שכיחות גבוהה יחסית של זני חיידקים שנקשרו בעבר עם תגובה חיסונית לטיפולים כנגד מחלות ממאירות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Cancer.

במקום לפתח תרופה לכל מוטציה, אני רוצה לשנות את גוף האדם כך שיתאים לתרופה

התפרסם בכלכליסט.

גל מרקל, פרופ' לאימונולוגיה, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי בילינסון, מנהל מרכז לטיפול בסרטן ומעורב בחמישה סטארט-אפים. כעת הוא גייס 120 מליון שקל להקמה של מכון סמואלי החדש, שיחקור דרכים מגוונות לסייע למערכת החיסון למגר תאים סרטניים בעצמה.

יש עם מי לדבר... לראשונה בעולם ChatGPT משמש להפיג בדידות בקרב מטופלים בבילינסון.

כללית שירותי בריאות.

לראשונה בעולם בילינסון משתמש במודל השפה המתקדם ביותר ChatGPT בכדי להפיג בדידות בקרב מטופלים. הפיילוט החדשני של מערך החדשנות ומערך חווית המטופל בבילינסון הוגדר כהצלחה.

טיפול ניאו-אדג'ובנטי במלנומה בשלב 3-4

התפרסם ב-e-med.

מחקר חדש הראה כי בקרב מטופלים עם מלנומה בשלב 3-4 הניתנת לכריתה, השרידות הייתה ארוכה יותר באופן משמעותי בקרב אלו שקיבלו טיפול ניאו-אדג'ובנטי ואדג'ובנטי בפמברוליזומאב מאשר בקרב אלו שקיבלו טיפול אדג'ובנטי בלבד.

יש חולים שלא רוצים לאכול או להתקלח. בזכות הכלב הם שמחים לקום מהמיטה.

מיכל לבנשטיין היא אחות זה 28 שנה, וב-19 השנים האחרונות היא משמשת מנהלת תורנית בבית החולים בילינסון. בשלוש השנים האחרונות היא עובדת במקביל בתור כלבנית רפואית, ומטפלת במאושפזים בבית החולים - באמצעות כלבים.

9 העצות הטובות ביותר לעזרה לחבר או בן משפחה שמטפלים בחולה קשה

התפרסם ב-ynet.

על פי הערכות, כמליון וחצי אנשים בישראל מטפלים באדם קרוב - מבוגר, חולה או מוגבל. איך מסייעים להם להתמודד עם המצב, מה אומרים ומה לא ומה כדאי להציע להם? עצות חשובות לרגעים קשים שיכולות לעשות רק טוב - להם ולכם.

סגן מנהל בית חולים ויזם: כך משנה פרופ' גל מרקל את הטיפול בסרטן

התפרסם בגלובס. 

סטארט-אפיסט שיזם כמה חברות המפתחות תרופות אימונותרפיות לסרטן וסגן מנהל בית החולים בילינסון, מדבר על הלקחים שהפיק מהעסקה שהתפספסה עם ענקית התרופות מרק ועל החידושים האחרונים שהכניס לבית החולים בטיפול בחולים.

להקל על החולה בימיו האחרונים: מהי סדציה פליאטיבית

ד"ר רוני צבר, מומחה לרפואה פליאטיבית, מסביר מהו בדיוק הליך זה ומה ההבדל בינו לבין המתת חסד.

עדי בת ה-17 הקימה מיזם לתמיכה בחולים שקיבלו זה עתה את הבשורה הקשה

עדי ייסדה מיזם - "פרוייקט מצפן" - שבו סטודנטים לרפואה מלווים חולים מרגע קבלת הבשורה הקשה - בטיפולים, בניתוחים וגם בקרבות מול הבירוקרטיה.

באנו לדבר על פריצת הדרך בחקר סרטן השד

התפרסם בכלכליסט.

פרופ' רינת ירושלמי משאלי (מנהלת יחידת אונקולוגיית השד במרכז דוידוף בבילינסון) הובילה את המחקר בתרופת אנהרטו, שהאריכה חיים בקרב חולות בסרטן שד גרורתי וזכתה לסיקור נרחב בעולם. 

"עצירת המחלה הוכפלה": דרך טיפול חדשה בסרטן השד

הכתבה התפרסמה ב-mako.

על פי מחקר חדש שהתפרסם בכנס בשיקגו התרופה "אנהרטו" עצרה את התקדמות סרטן השד באופן משמעותי. החוקרת הראשית: "התוצאות מוכיחות בפעם הראשונה שהטיפול משפר את ההישרדות בקרב קבוצה מסויימת של חולות בסרטן השד".

"כובע הקרח" שמונע את נשירת השיער אצל חולי סרטן

נשירת שיער היא אחת מתופעות הלוואי של הטיפולים הכימותרפיים לחולי סרטן. בישראל קיים טיפול פשוט יחסית שיעיל עבור 60% מהחולים והחולות ומונע את נשירת השיער - כובע קרח.

הטיפול בסרטן שמשנה את כללי המשחק מול המחלה

כתבה מ-ynet.

עד לפני כמה שנים לרפואה לא היה מה להציע לחולים בלוקמיה ולימפומה עם מחלה אגרסיבית ועמידה לטיפולים. היום, הטיפול (CAR-T) שמגייס את מערכת החיסון למלחמה מול הסרטן נותן תקווה לחולים רבים.

מתאים מהונדסים ועד נוגדנים דו ראשיים: פריצות הדרך הגדולות של השנה בסרטן הדם

כתבה ב- ynet.

כנס האגודה האמריקנית להמטולוגיה (ASH) שנערך לפני שבועיים בארה"ב הציג כמה פריצות דרך המטולוגיות מרעישות - מתרפיה תאית לקו שני של טיפול, דרך טכנולוגיית נוגדנים דו ראשיים ועד תרופה חדשה למניעת סיבוכי השתלת מוח עצם מתורם.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרופה ראשונה לטיפול ב-GVHD בחולי סרטן

כתבה מ-e-med. 

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הודיע על אישור Abatacept (אורנסיה) בשילוב עם דיכוי חיסוני למניעת תגובת GVHD אקוטית במבוגרים וילדים המופנים להשתלת מח עצם מתורם זר.

הכלבים הטיפוליים שמסייעים למאושפזים

כתבה שפורסמה ב-ynet. 

מיכל לבנשטיין היא אחות ותיקה בביה"ח בילינסון והראשונה בארץ שהצליחה להכניס כלבים טיפוליים למחלקות האשפוז כדי להעניק לחולים סעד רגשי. "בעזרת הכלב, החולה הופך ממטופל למטפל", היא מסבירה, "וזה מגביר את המוטיבציה שלו, מחזיר לו את תחושת המסוגלות ומשפר את מצב רוחו".

מדריך לזכויות ושירותים למטופלי סרטן

 מתוך המדריך למטופלים אונקולוגיים באתר הכללית.

מעגלים - תכנית המנטורינג של עמותת "חליל האור"

תכנית הכשרה של מטופלים ותיקים או בני משפחה של חולים לשמש מנטור ולסייע בהתמודדות עם המחלה.