דף הבית > לעשות > תזונה

 

תזונה נכונה

אכילה נכונה פירושה צריכת מגוון מזונות שיספקו לכם את החומרים המזינים שגופכם זקוק להם בכדי לשמור על מצב תזונתי תקין.
חומרים מזינים אלה כוללים: חלבונים, פחמימות, שומנים, מים, ויטמינים ומינרלים.


חלבון

אנו זקוקים לחלבון לשם גדילה והתפתחות, לשיקום רקמות הגוף ולשמירה על מערכת חיסון בריאה. גוף שאיננו מקבל די חלבון יזדקק לזמן רב יותר כדי להחלים ממחלה ועמידותו בפני זיהום תהיה נמוכה יותר. חולי סרטן זקוקים על פי רוב ליותר חלבון מהרגיל. לאחר ניתוח, כימותרפיה או הקרנות יש צורך בדרך כלל בתוספת חלבון להגלדת הרקמות וכסיוע במניעת זיהומים.
מקורות טובים לאספקת חלבון כוללים: עוף, הודו, בשר רזה, דגים, ביצים, מוצרי חלב, שקדים, אגוזים וקטניות.


פחמימות

פחמימות מספקות לגוף את הדלק שהוא זקוק לו לצורך פעילות גופנית ותפקוד נאות של האיברים. גם פחמימות יכולות לבוא ממקורות טובים או גרועים.
המקורות הטובים ביותר לפחמימות הם: פירות, ירקות ודגנים מלאים –  הם מספקים לגוף את הוויטמינים, המינרלים, הסיבים והפיטונוטרייֶנטים  (phytonutrients) (חומרים מזינים המצויים בצמחים) הנחוצים לתאים.
מקורות נוספים לפחמימות הם: לחם, תפוחי אדמה, אורז, ספגטי, פסטה, דגנים, קטניות (אפונה, עדשים, שעועית, חומוס, פול, סויה) ותירס.
דברי מתיקה (קינוחים, ממתקים ומשקאות מסוכרים) יכולים לספק פחמימות, אבל מכילים מעט מאוד חומרים מזינים.


שומנים

לשומנים תפקיד חשוב בתזונה. שומנים ושמָנים מספקים לגוף מקור אנרגיה עשיר. הם משמשים לאחסון אנרגיה, לבידוד רקמות הגוף ולהעברת ויטמינים מסוגים מסוימים דרך הדם. הם ממלאים תפקיד חשוב גם בתהליכי הכנת המזון בכך שהם משפרים את טעם האוכל, מרככים מזונות אפויים ומובילים חום במהלך הבישול. ייתכן ששמעתם שיש שומנים טובים יותר לבריאות מאחרים. בהתחשב בהשפעה שיש לשומנים על הלב ועל רמת הכולסטרול שלכם, כדאי שתבחרו בשומנים בלתי-רווּיים (שומנים חד-בלתי-רווּיים ושומנים רב-בלתי-רווּיים).


שומנים חד-בלתי-רווּיים
נמצאים בעיקר בשמָנים צמחיים כגון: שמן קנולה ושמן זית. מצב הצבירה של שמנים אלו בטמפרטורת חדר הוא נוזלי.


שומנים רב-בלתי-רווּיים נמצאים בעיקר בשמָנים צמחיים כגון: שמן חריע, שמן חמניות, שמן תירס ושמן זרעי פשתן. הם נוזליים או רכים בטמפרטורת חדר.
חומצות שומן רב-בלתי-רוויות מסוימות כמו למשל חומצה לינולאית וחומצה אלפא-לינולנית נקראות חומצות שומן חיוניות, שכן הגוף איננו מסוגל לייצר אותן. הן נחוצות לבניית תאים ולייצור הורמונים. חומצות השומן החיוניות חייבות להתקבל מהמזון שאנו בוחרים לאכול. 


שומנים רוויים (או חומצות שומן רוויות) נמצאים בעיקר במזונות שמקורם מן החי כגון: עוף ובשר, חלב וחמאה. חלק מהשמנים הצמחיים כגון שמן קוקוס ושמן דקלים (זה המופק מציפת פרי הדקל וגם זה המופק מן הגלעין) הינם שמנים רוויים. שמנים רוויים נוטים להיות מוצקים בטמפרטורת החדר.


חומצות שומן טראנס נוצרות כאשר מעבדים שמנים מן הצומח למרגרינה או לשומן מוצק. מקורות שומן טראנס בתזונה כוללים חטיפים ודברי מאכל אפויים, שהוכנו בעזרת שמן צמחי או שומן צמחי מוצק שעברו הידרוגנציה (הוספת אטומי מימן) חלקית. שומני טראנס מצויים גם באופן טבעי בכמה מוצרים מן החי, כגון מוצרי חלב.



מים

מים ונוזלים חיוניים לבריאותנו. כל תאי הגוף זקוקים למים על מנת לתפקד. אם אינכם שותים מספיק נוזלים או אם אתם מקיאים או משלשלים אתם עלולים להתייבש. בדרך כלל, אדם צריך לשתות כשמונה כוסות של 250 מ"ל מים או נוזל צח ביום כדי להבטיח שכל תאי גופו מקבלים את הנוזלים הנחוצים להם. מדד ספציפי יותר לצריכה מספקת של נוזלים הוא צבע השתן -  כמות הנוזלים מספקת כשצבע השתן בהיר כמו מים.


ויטמינים ומינרלים

ויטמינים ומינרלים דרושים לצורך גדילה והתפתחות. הם גם מאפשרים לגוף לעשות שימוש באנרגיה (קלוריות) שמספק המזון. אדם המקפיד על תזונה מאוזנת שיש בה כמות מספקת של קלוריות וחלבונים יקבל בדרך כלל שפע של ויטמינים ומינרלים.
אבל לפעמים קשה לשמור על תזונה מאוזנת כאשר אתם עוברים טיפולים לסרטן וסובלים מתופעות לוואי שנמשכות תקופות ארוכות. במקרה כזה, הרופא המטפל או הדיאטנית עשויים להציע תוסף מזון יומי המכיל מולטי-וויטמינים ומינרלים. אם אתם מתכננים ליטול ויטמינים או תוספי מזון, דאגו לשוחח על כך מראש עם הרופא.
יש אנשים חולי סרטן הנוטלים כמויות גדולות של ויטמינים, מינרלים ותוספי מזון אחרים במטרה לנסות להמריץ את המערכת החיסונית שלהם או אף להרוס תאים סרטניים. חלק מהחומרים האלו עשויים להזיק, בעיקר בכמויות גדולות. למעשה, מינונים גבוהים של ויטמינים ומינרלים מסוימים עלולים לפגוע ביעילותם של טיפולי הכימותרפיה וההקרנות.
במהלך הטיפולים עדיף לבחור בתוסף מזון שאינו מכיל יותר מהערכים היומיים המומלצים של החומרים המזינים ובכזה שאיננו מכיל ברזל, אלא אם הרופא שלכם סבור שאתם זקוקים לברזל.
שוב, שוחחו על כך קודם כל עם הרופא המטפל והדיאטנית.


נוגדי חמצון

נוגדי חמצון הם החומרים המגנים על תאי הגוף מפני נזק הנגרם מרדיקלים חופשיים (שהם תוצרי-לוואי של תהליכים תקינים המתרחשים בגוף). דוגמאות לנוגדי חמצון כוללות ויטמין C, ויטמין E, ויטמין A (בטא-קרוטן) וסלניום. אם תרצו להוסיף נוגדי חמצון למזונכם, מומחי בריאות ממליצים על אכילת מגוון פירות וירקות, שהינם מקור טוב לנוגדי חמצון. נטילת כמויות גדולות של תוספים נוגדי חמצון איננה מומלצת בדרך כלל בזמן טיפולי כימותרפיה והקרנות. התייעצו עם הרופא המטפל כדי להחליט מתי כדאי לקחת תוספים נוגדי חמצון.


בטיחות המוצר

רבים מאמינים שאם גלולה או תוסף מזון נמכרים בחנויות, פירושו של דבר שהם יעילים ובטוחים לשימוש.
דווחו לצוות הרפואי אודות כל תוסף בו אתם משתמשים או מתכוונים להשתמש. הביאו את בקבוק/י המוצרים לרופא המטפל כדי לדון במינון ולהבטיח שהמרכיבים אינם פוגעים בבריאותכם או ביעילות הטיפולים.
הפסיקו ליטול את המוצר מייד ופנו לרופא המטפל אם יש לכם תופעות לוואי כגון צפצופים בנשימה, גירוד, חוסר תחושה או דקירות בגפיים.

 


 
 

 


דף הבית | אודותינו | תקנון האתר | מפת האתר | צור קשר | מרכז דוידוף לסרטן
© כל הזכויות שמורות - למרכז מידע למחלות הסרטן ע"ש מאיר ליזר, מרכז דוידוף.
התכנים באתר אינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף.

 

ארטוויז'ן | Quickyweb